Pyrolyseovne er partikelbomber

Pyrolyseovne er partikelbomber

Pyrolyseovne er partikelbomber: Nonstick-ovne fra ILVE og Steel Cucine er et energivenligt og sundt alternativ

Pyrolyse er i de senere år blevet en populær funktion i mange ovne på markedet. Pyrolyseovne bruger meget høje temperaturer til at brænde fastbrændt fedt og snavs væk, så ovnen så at sige renser sig selv. Men vidste du, at pyrolyse har en markant bagside? Pyrolysen bruger ikke kun enorme mængder energi; de høje temperaturer frigør også en sand bombe af små partikler til luften i dit køkken, når fedtet brændes og spaltes ud i fine partikler.  

”Jeg plejer at sige, at det er ligesom at have et bål indendørs. Pyrolysen laver lige så mange partikler, som hvis du steger mad over et bål på gulvet i dit køkken”, siger ph.d. og professor i indeklima Torben Sigsgaard fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet til Videncentret Bolius, som har talt med professoren til en artikel om pyrolysens enorme partikeludledning og effekt på indeklimaet. 

Renser du ovnen med pyrolyse, vil der efter et kvarter være over 500.000 fine partikler pr. cm3 i luften i dit køkken, viser Torben Sigsgaards målinger. Til sammenligning er der målt 10.000-35.000 ultrafine partikler pr. cm3 ved H.C. Andersens Boulevard i København. Ifølge målinger udleder en brændeovn 60.000-160.000 ultrafine partikler pr. cm3, skriver Videncentret Bolius. Disse partikler kan være sundhedsmæssigt bekymrende, da de kan trænge dybt ned i lungerne og forårsage helbredsproblemer.

Ovne fra ILVE og Steel Cucine med nonstick og rustfrit stål: Nem rengøring uden skadelige partikler

Køl & Komfur kan heldigvis tilbyde glimrende alternativer til de partikeludledende pyrolyseovne. Vi tilbyder ovne fra ILVE, Barazza og Steel Cucine med markedets bedste teknologi, der eliminerer behovet for pyrolyse og samtidig sikrer nem rengøring efter madlavning. De indvendige overflader i ovnene fra ILVE og Barazza er belagt med en nonstick-emaljering, som er så smudsafvisende, at fedt og stænk fra madlavning blot kan tørres af med en fugtig klud – også når du har stegt en flæskesteg eller andre meget fedtholdige retter. 

Indersiden af ovnene fra Steel Cucine er udført i rustfrit stål, som ser ud som nyt, selv efter mange års brug. Du kan lade din Steel Cucine ovn ’selvrense’ ved at lade ovnens dampfunktion køre et par minutter efter brug. Dette løsner meget effektivt fedt og snavs, som herefter nemt kan tørres af med en klud.  

Nonstick-teknologi fra ILVE og Barazza sparer dyr energi

Den nonstick-emalje, der anvendes i ovne fra ILVE og ovne fra Barazza, har en glat og holdbar overflade, der forhindrer fastbrændt skidt og snavs i at binde sig. Dette eliminerer behovet for pyrolyse, og du undgår skadelige partikler i dit køkken. Samtidig sparer du en masse kostbar energi: Ifølge Forbrugerrådet Tænk er energiforbruget ved pyrolyserens mellem 4 og 7 kWh – til sammenligning kræver en times almindelig ovnbrug omkring 1kWh. Du skal blot tørre ovnens indvendige overflade med en klud for at opnå en ren og hygiejnisk ovn. 

Skånsom rengøring sikrer ovnen et langt liv

Ikke mindst er det værd at bemærke, at pyrolysens meget høje temperaturer tærer enormt hårdt på ovnen. Det resulterer desværre ofte i en relativt kort levetid på produkterne. Med de nonstick-emaljerede ovne fra ILVE og Barazza og de rustfri stålovne fra Steel Cucine får du en ovn, som kan rengøres skånsomt, og som derfor med al sandsynlighed kommer til at tjene dig trofast i årtier fremover.