Der er få ting en madnørd, som undertegnede, drømmer mere om, end at kunne lave sit eget køkken helt fra bunden. Indretningen bliver, som man vil have den, og ja, bevares, det er da dejligt – men vi ved jo alle godt, at det hele blot er en undskyldning for det, som det i virkeligheden handler om: køkkengadgets og hvidevarer.
En drøm om et gaskomfur
Selv har jeg i mange år haft et stort ønske om at kunne udstyre mit køkken med et gaskomfur, og med vores flytning i indeværende år (hvor vi også lavede spritnyt køkken), kunne dette ønske endelig blive til virkelighed – jeg er med andre ord den pavestolte og storsmilende ejer af et Ilve Nostalgie komfur – og det ser sådan her ud:
Ilve Nostalgie 90
Selve komfuret vil jeg tale meget mere om senere i indlægget, men for at forstå, hvad det er der gør det hele så lækkert, skal vi have lidt af Ilves historie m
Italiensk håndværk i referenceklassen
I midten af 1900-tallet blev Ilve grundlagt af hhv. Hr. Illotti og Hr. Berno, to herrer med hang til passion for madlavning. Navnet Ilve er en forkortelse for Industria, Lavorazione, Veneta og Elektronik, der løst kan oversættes til “Industrielle elektriske apparater lavet i Venedig”.
Siden 1952, hvor Ilve blev grundlagt, er deres gaskomfurer blevet lavet af mindre moduler, hvilket giver os, som kunde, et væld af sammensætningsmuligheder.
Vil du have et fiskeblus? Skal der fry-top på dit komfur? Foretrækker du dine knapper i messing? – Intet problem. Spørg ind til hvad du vil have – der er en rimelig sandsynlighed for, at du kan få det.
Kompromisløse italienere
Et Ilve komfur har allerede fra første kig en aura af høj kvalitet, og det er der en grund til: De materialer, der benyttes til de enkelte dele, er alle af højeste kvalitet – i klassisk forstand. Med andre ord har et Ilve komfur en høj levetid, med et performance-niveau du kontinuerligt kan have høje forventninger til. Blandt andet er brænderne lavet i messing, hvilket, modsat andre komfurer, giver en mere præcis varme – og især holdbarheden af brænderne er øget markant.
Men bare fordi det er funktionelt og holdbart betyder det ikke, at det ikke også kan være smukt. Som jeg ser det, er der en klar industriel linje i designet med det rustfrie stål, men det er med bløde og smukke former. På ganske få uger har vi modtaget et væld af komplimenter over det smukke komfur – køkkenets sande stjerne – og jeg bliver da også selv dagligt imponeret over, hvor flot et komfur kan være.
Det hele ligger i detaljen, og som du kan se herunder på komfurets knapper; der er i sandhed kælet for det hele.
Funktionaliteterne i Nostalgie komfuret
Komfuret er smukt – det har vi fået etableret, men hvad gemmer der sig egentlig bag det smukke ydre? Her får du en række tekniske specifikationer:
- 97 liters ovnkapacitet (det er altså rigeligt til to store juleænder)
- 3 lags glas – giver en god isolation og kølig dør (og ja, jeg har tjekket)
- Indbygget børnesikring
- E3 – Termostat er elektronisk styret (jeg kan styre temperaturer med 5 grader ad gangen i invervallet 30-300 grader for høj præcision)
- Brændere:
- Wokbrænder/dual brænder normalt op til 4,2 kW – min er dog opgraderet til Dual 5kW – og det skal du også gøre ved din (mere slag på brænderen, så at sige)
- 3x 70mm brændere – op til 3 kW
- 2x 60mm brændere – op til 1,8 kW
For almindelige mennesker vil det måske ikke sige helt så meget med kW-mængden i de enkelte brændere. Groft sagt kan vi sige, at jo højere kW desto mere power får vi I vores brænder = hurtigere, høj varme.
I privatkøkkener i Danmark er der er reguleret max-energioutput, som er sat til 5 kW. Det betyder, at vi ikke får en brænder med mere smæk på end wok/dual brænderen fra Ilve. Og tro mig – den leverer rigeligt til de fleste.
Faktisk vil jeg påstå, at de almindelige brænder så rigeligt dækker et almindeligt husbehov – men det betyder naturligvis ikke, at vi ikke må forkæle os selv med rigtigt voksenblus, når vi nu har muligheden 😉
Hvad betyder det i praksis?
Det kan hurtigt blive en teknisk omgang at tale brænderoutput. Men lad mig give dig et eksempel:
Hvis du har været på en god restaurant, har du måske bemærket, at især stegningen af grøntsager og fisk kan være bedre, end den du selv har kunnet opnå. Naturligvis er kokkens evner en del af det, men med for lav brænderenergi kan det også være svært at få den der “helt rigtige” stegeskorpe.
Selv har jeg haft æren af at arbejde i et professionelt køkken et par weekender, hvor jeg i sandhed opdagede hvad et ordenligt komfur gjorde for mine stegninger – med mit Ilve-komfur er jeg nået tilbage til at kunne gøre det, som jeg på ingen måde kunne opnå med min keramiske kogeplade førhen. Jeg kan med andre ord mærke effekten af et godt energioutput fra Ilves brændere.
Du skal ikke varme op på forhånd
Det allerførste jeg skulle lære med de nye brændere, er, at jeg ikke skal varme mine pander og gryder op flere minutter i forvejen.
Når jeg beder om varme, så får jeg det. Og det er inden for ganske få sekunder.
Det kræver lidt tilvænning (og et par ret så rygende pander), men når man først er nået dertil, så er det en sand fornøjelse bare at kunne snitte sine grøntsager, pudse sit kød og generelt bare klargøre det nødvendige – og så sætte gang i stegeprocessen.
Undtagelsen er naturligvis hvis du skal bruge kogende væske – men også her vil du opleve, at kogepunktet indtræffer væsentligt hurtigere end du tidligere har været vant til (der er naturligvis altid undtagelser).
Bagværk bliver bedre
Muligheden for at komme op på de lidt sjovere temperaturer i ovnen har også vist sig at være en gave. Pizzadejen bliver altså bare bedre, når man kan bage ved høje temperaturer – på samme måde som det meste brødbagværk gør det.
Faktisk har ovnen en decideret “pizza-funktion” indbygget, hvor temperaturen sættes til 300 grader, og de respektive varmeelementer på 30% af deres kapacitet – med undtagelse af bund-elementet, som sættes til 100 % – dette er naturligvis for at få så meget undervarme som muligt, og derved en bedre pizzabund uden en overbrændt topping.
Seks blus er en gave
Det er selvfølgelig nemt at rose de seks blus, når jeg selv har valgt dem – men – hør mig lige ud.
Et af de helt store problemer med traditionelle kogeplader er pladsen – vi er meget låste af kogepladeformaterne, og selve pladsen oven på komfuret kan også til tider være tvivlsom, når sauteusen, den store stegepander og de to kasseroller kører på fuld damp.
Ja – seks blus giver flere blus at arbejde med, men det giver også mere afstand mellem dine gryder og pander i hverdagskøkkenet, hvor der ikke nødvendigvis er gang i samtlige blus.
Og. Vigtigere endnu. I stedet for op mod fire varierende kogepladestørrelser har vi to ret generiske brænderstørrelser, hvor de små brændere er fine til alt andet end de helt store gryder og pander.
Er det 100 % nødvendigt? Nej.
Er det 100 % lækkert? Ja. Og jeg skal aldrig have færre blus igen – og når du har prøvet det, skal du heller ikke.
Hvorfor Ilve?
Hånden på hjertet: Da jeg ringede til Køl & Komfur, som altså hører til blandt de bedste, når det kommer til viden om gaskomfurer, var min hensigt at købe et andet komfur.
Efter en lang – og vanvittigt spændende – dialog med Jacob fra butikken, stod det klart, at jeg meget gerne ville have det store komfur med messingbrændere, de lækre detaljer i krom og grafit, det høje energioutput i brænderne – kort sagt ville jeg have et Ilve. Og det fik jeg.
Hvorfor Køl & Komfur?
Spørgsmålene er mange, når man skal udstyre sit køkken med et lækkert gaskomfur, og medmindre du i forvejen er en gaskomfursaficionado, så har du brug for kompetent vejledning.
Så længe du har bare en lille idé om, hvad dit behov i køkkenet med komfuret er, så skal de kompetente folk fra Køl & Komfur nok sørge for, at du bliver informeret om de mange spændende muligheder, du står over for, men vigtigere endnu: de hjælper dig til at træffe det rette valg.
Fat knoglen eller besøg butikken
Du kan fint tage dialogen – og sågar hele bestillingen – pr. telefon, men når du står over for et så essentielt køkkenkøb, er min klare anbefaling, at du besøger deres butik på Nørrebro. Så kan du selv få føling med komfurerne, og – et lille insidertip herfra – bestillel dig en iskaffe fra deres nabo, mens du nørder køkkennecessities – den er pænt god.
Butikken finder du her:
Køl & Komfur
Jagtvej 49
2200 København
https://www.kologkomfur.dk/
To måneder i Ilves vold
Mit eget valg endte, som bekendt, med et Ilve Nostalgie PN90 komfur.
Med et komfur skal der tid – og en hel del køkkenarbejde – til, før man rigtigt begynder at kunne konkludere noget. Og hvor har det dog været en herlig tid, kan jeg afsløre.
De seks blus har været en kæmpe opgradering – ligesom den større ovn også har været det. Jeg laver flere gange om året mad til større selskaber, og der er det altså bare rart, at der er plads til det hele – uagtet om det er ovnen eller gasblussene der tages i brug.
Det ligger i detaljen
Dernæst er der bare hele lækkerheden ved at bruge et nyt komfur – og så i en så høj kvalitet. Knapperne er ekstra smooth og behagelige at røre ved. Håndtaget til ovnen er glatte og behagelige – og ovnlågen åbner op på en særligt behagelig facon – og det er muligt at sætte den i udluftningsmodus, altså der, hvor den er halvt åben, så ovnen kan køle hurtigere af – uden at skulle slå metalklapper op.
Det er detaljerne, som der hele tiden dukker op – og som hele tiden imponerer.
Og vigtigst af alt. Den varme, jeg beder komfuret om at give mig, får jeg. Det være sig i ovnen, der naturligvis varmer jævnt, men også ved brænderne, hvor varmefeedbacken er lynhurtig.
Med andre ord har jeg et komfur der giver mig præcis det jeg vil have, når jeg vil have det.
Og er det i virkeligheden ikke det, vi alle søger i vores komfur?
Er du blevet inspireret?
Har ovenstående indlæg inspireret dig til at overveje en anden komfursituation? Hvis ja – så vil jeg først og fremmest gerne indbyde til dialog i kommentarsporet herunder – jeg har brugt mange timer på at sætte mig ind i emnet, og deler gerne ud.
Få en luksus-kokkekniv med i købet
Dernæst har jeg med Køl & Komfur forhandlet en lille godbid hjem til dig, kære læser.
Hvis du er så inspireret, at du faktisk gerne vil se nærmere på et Ilve-komfur, så hiv fat i de gode folk fra Køl & Komfur, og fortæl at du er ven af Madsvin – gør du det, så får du en lækker Kai Shun kokkekniv med i købet (i resten af 2019).
“Hvad er det for en kniv, siger du?”
Jo – det er såmen en kniv, der hører til cremen af kokkeknive, og med den, såvel som dit Ilve-komfur, vil dit udstyr i den grad være i orden. Som man siger.
Kniven kan du se lige her: